Në dispozicion 24 orë në ditë, 7 ditë në javë

Një udhëtim në muzetë e Uellsit 

Financuar nga Fondi Kombëtar i Trashëgimisë së Lotarisë, projekti Bawso BME Oral Stories, nën drejtimin e Dr. Sophia Kier-Byfield nga Universiteti i Uellsit të Jugut, filloi një mision për të bashkëprodhuar rrëfimet e 'gjetjes së shtëpisë' me të mbijetuarit e mbështetur nga Bawso. Kjo nismë është thelbësore në kapjen dhe ruajtjen e trashëgimisë jomateriale të të mbijetuarve të pakicës etnike të zezë (BME) dhe emigrantëve në Uells, duke siguruar që historitë e tyre të tregohen dhe të kontrollohen prej tyre. 

Angazhimi i projektit me përdoruesit e shërbimit përmes vizitave në Muzeun Kombëtar Ujor, St Fagans dhe Muzeun Kombëtar të Leshit ka qenë transformues. Këto dalje ofruan një platformë për gratë që të dalin nga betejat e tyre të përditshme dhe të lidhen me trashëgiminë kulturore të shtëpisë së tyre të re.

Muzeu ujor Swansea më 11 janar 2024. Një diskutim mbi objektet e mbajtura nga muzeu, i ndihmuar nga Elen dhe Rhian nga muzeu. 

Në Muzeun Kombëtar Ujor, gratë u prezantuan me partnerët e muzeut dhe mësuan për integrimin e historisë gojore në ekspozita. Vizita ishte interaktive, me gratë duke bërë fotografi, duke bërë pyetje dhe duke ndarë histori personale. Kjo jo vetëm që tregoi interesin e tyre, por gjithashtu nxiti një ndjenjë komuniteti mes tyre. Dita përfundoi me një seancë lidhjeje ku ata ndanë të qeshura dhe histori emocionale, duke e forcuar më tej lidhjen e tyre. 

Po aq pasuruese ishte edhe vizita në Muzeun Historik Kombëtar të St Fagans. Gratë nga përdoruesit e shërbimit të Cardiff-it shijuan një turne me guidë, duke mësuar për historinë e Uellsit dhe duke kapur kujtime përmes fotografive. Turneu ndezi diskutime mbi tema të ndryshme, duke përfshirë fatkeqësinë e Aberfanit, e cila rezonoi thellë me një nga të pranishmit, duke i kujtuar asaj një tragjedi të ngjashme në shtëpi. 

Një makinë shkrimi e vjetër kontinentale në muzeun ujor Swansea, dhuruar në 1985.

Vizita në Muzeun Kombëtar të Leshit ishte një udhëtim në trashëgiminë e prodhimit të leshit. Gratë merreshin me aktivitete si vizatimi dhe diskutimi i objekteve që u kujtonin shtëpinë. Kjo vizitë ishte veçanërisht prekëse pasi i lejoi ata të reflektonin mbi aftësitë tradicionale dhe ndikimin e teknologjisë në industri. 

Në përgjithësi, ndikimi i projektit te gratë ishte i thellë. Ai u dha atyre përvoja të reja, një ndjenjë përkatësie dhe një mundësi për të kontribuar në narrativën kulturore të Uellsit. Vizitat në muze ishin më shumë se thjesht udhëtime edukative; ato ishin seanca terapeutike që i lejuan gratë të harronin për një çast sfidat e tyre dhe të zhyten në një përvojë të përbashkët kulturore. 

Një turne me guidë në Muzeun St Fagans mbi objektet e ekspozuara.

Në thelb, projekti Bawso BME Oral Stories ka ndikuar ndjeshëm tek gratë që marrin pjesë duke u ofruar atyre një zë, një shans për të mësuar dhe një moment për t'u lidhur me historitë dhe përvojat e përbashkëta. Ajo ka pasuruar jetën e tyre dhe ka shtuar mozaikun kulturor të Uellsit, duke siguruar që historitë dhe kontributet e tyre të njihen dhe të mbahen mend. 

Çfarë kishin për të thënë përdoruesit e shërbimit Bawso për vizitën 

Ndani: